Saç dökülmesi tedavi yöntemleri nelerdir?
İlaçla yapılan tedaviler: Saç dökülmelerinin nedeni tespit edilerek, buna uygun ilaç tedavisi uygulanır. Özellikle erkeklerin büyük sorunu olan saç dökülmesine karşı ilaçlar, tamamen yok olmayan saçlar üzerinde etkili değildir. İlaçlar dökülme eğilimi gösteren cansızlaşmış saçları kuvvetlendirerek, dökülme hızını yavaşlatır. İlaçlar kullanıldığı süre boyunca etkilidir.
Mezoterapi: Aminoasit, vitamin, enzim, mineral ve ilaçların karışımından oluşan bir sıvı deri ya da yağ dokusu altına enjekte edilir. Buradaki amaç kan dolaşımını hızlandırarak, saç tellerinin canlanmasını sağlamaktır. Etkisi oldukça uzun bir zamana yayılmaktadır. İkinci seanstan itibaren saçlardaki etkisi fark edilecek hale gelir. Sekiz seans kadar bir uygulama saçları canlı ve sağlıklı hale getirecektir. Hassas ciltlerde kızarıklık, kaşıntı gibi etkileri olsa da, genelde yan etkisi bulunmayan bir uygulamadır.
Doğal tedavi yöntemleri
Çinko: Oldukça etkili anti-androjen olan bir mineraldir.
Saw Palmetto: Bir palmiye türü olan Cüce Amerikan hurmasının meyvelerinden elde özü saç dökülmelerinde kullanılmaktadır.
Radıx: Cinsiyet hormonlarını kanda taşıyan proteinin aktivitesini sağlayan ve testosteron bağlama özelliğinde etkili olan bir bitki türüdür.
B6 vitamini: Çinko ile birlikte kullanıldığında saç dökülmelerinde etkilidir.
Balkabağı çekirdeği yağı: Amerika'da yetişen Pumpkin adlı balkabağının çekirdeğinden elde edilen yağ, anti-androjen etkiye sahiptir.
Yeşil çay: Bu bitki bir çok hastalığa iyi geldiği gibi, androgenetik saç dökülmelerine de fayda sağlamaktadır.
Cerrahi yöntemler
Kafa derisi gerdirme: Bu yöntemde kafa derisinde bulunan açık alanların küçültülmesi amaçlanır. Genellikle saç ekiminden önce uygulanmaktadır. Lokal anestezi yapılarak, tepeden bir parça çıkarılır. Böylelikle kafadaki açık alanda azalma meydana gelir. Bu alanların küçültülmesi için 3-5 ayda tekrarlayan birden fazla uygulama yapılması gerekir. Alan yeterli şekilde küçüldüğünde buraya saç ekimi yapılmaktadır.
Kafa derisi esnetme ve çektirme: Ekspender aracılığıyla saçlı alandaki kafa derisi genişletilir. Daha sonra genişletilmiş olan bölge karşılıklı getirilerek dikilir. Uygulanan yöntemde kafa derisine yerleştirilen balonlar belli aralıklarla şişirildiğinden, istenmeyen görünümler meydana gelir.
Flep yöntemi: Saçtaki dökülme olasılığı olmayan bir bölgeden alınan parça, damar yapısı korunarak açık alana transfer edilir. Burada flepin damarlanması önem taşımaktadır. Bölgede dikiş izlerinin olması ve doğal bir görüntü sağlamadığından ötürü fazla tercih edilen bir yöntemdir.
Makrogrefting yöntemi: Kafanın arkasından alınan Flep 15-20 saç teli olan makrofeplere bölünerek, açık olan alana nakledilir. Netice doğal bir görünüm sağlamadığından sık olarak kullanılmayan bir yöntemdir.
Cerrahi olmayan yöntemler
Saç ekleme: Bu yöntemler tepe saçı, peruk, saç protezi gibi isimlerle anılmaktadır. Bunlar saçlara farklı yöntemlerle tutturulur. Bazısı saça eklenerek, bazısı deriye yapıştırılarak saçlarla bir araya getirilir. Deriye yapıştırma sırasında hijyene önem verilmelidir.
Yapay saç telleri ve sew-on: Bu yöntemler risk taşıdığından diğer yöntemlerden daha farklıdır. Kafa derisine dikiş gerektiğinden, enfeksiyon sorunları yaşanmaktadır.